25.6.2014

Teemana Japani


Tykkään laittaa ruokaa, jolla on juuret jossain muualla kuin suomalaisessa kulttuurissa. Se tuo elämään eksoottisuutta, jota muut ehkä hakevat matkustelulla (ei sillä, etten tykkäisi siitäkin). Sushia laitan nykyään niin usein, että iskä, joka myös on innostunut kyseisestä ruuasta kutsuu mua sushimestariksi :D Ei siinä mitään, olen aina halunnutkin olla ruoka-sensei.

Tässä yhtenä päivänä tein mökillä kunnon japanilaisen kattauksen. Ainakin niin japanilaisen kuin olosuhteet sallivat. Kaikki puikot olivat kotona, mutta korvasin ne ovelasti grillitikuilla. Kyllä niissä omasta mielestäni sai makit pysymään, joten jos puikkoja ei ole saatavilla, suosittelen noita.



Olen aika laiska toteuttamaan to-do-listaani, mutta yhden asian olen saanut aloitettua, nimittäin japanin opiskelun. Japani kuulostaa omaan ainakin omaan korvaan tosi kauniilta. Jossain määrin tähän mieltymykseen on varmaan vaikuttaneet Studio Chiblin animaatiot, esim. Henkien kätkemä ja Prinsessa Mononoke. Rakastan kaikkien Chibli-leffojen piirrosjälkeä ja tunnelmaa :3

Aloitin kielen alkeitten itsenäisen opiskelun keväällä tehtäväkirjan ja CD:n avulla. Vaikken tähän mennessä olekaan sisäistänyt viellä puoliakaan niin pienin askelin edetään. Ehkä jonain päivänä osaan tilata ruokaa ja kysyä tietä kangertelevalla, mutta ymmärrettävällä japanilla. 




Alkeellisimpia alkeita:

Päivää- Konnichiwa
Näkemiin- Sayonara
Anteeksi- Sumimasen
Huomenta- Ohayo / Ohayo gozaimasu (muodollisempi)
Kiitos- Arigato gozaimasu
Ole hyvä- Dozo
Nähdään- Ja mata/ Dewa mata
Hyvää ruokahalua- Itadakimasu
Oli herkullista- Goshisosama deshita
Hyvää yötä- Oyasumi / Oyasuminasai (muodollisempi)
Hyvää iltaa- Konbanwa
Mitä kuuluu?- O-genki desu ka?
Hyvää kuuluu- Hai, genki desu. 
Ja kun kerrot nimesi niin ensin sanot vain nimen ja perään desu. Desu vastaa Japanissa olla-verbiä.
(Joissain noista sanoista o pitää lausua pitkänä, mutta meidän näppöäimistöstä ei löydy o:n yläviivaa, jolla tuon pidennyksen voisi merkitä. Pahoittelen siis.)





Itterasshai! (moikka moi)

3 kommenttia:

  1. Kääks! Rupes tekee mieli sushia! :3 Hauska tämmönen "teemapostaus"

    ❤: Lotta / My Happybubble

    VastaaPoista
  2. Jeejee noi kuvat on kivoja ^_^ Ei mul muuta mut oon lukenu tän postauksen jo monesti ja joka kerta katon et jeej noi kuvat on hienoja :D

    VastaaPoista